Bruxismo

Bruxismo

Què és?

De vegades el nostre cos té reflexos que no podem controlar, o simplement que ignorem. Alguns poden arribar a ser constants, imperceptibles, però ens van afectant, fins convertir-se en un problema.

Si despertes amb dolor en músculs facials o cap, pot ser que estiguis presentant un quadre de bruxisme (apretar i cruixir les dents), provocant que les peces dentals facin mal o s'afluixin, arribant fins a polvoritzar si no li posem remei a temps.

També pot desgastar l'os de la mandíbula que subjecta les dents, causant problemes en l'articulació (síndrome temporomandibular.)

Com hem dit, és un moviment, sobretot, nocturn, intens, rítmic i inconscient dels músculs de la masticació. El bruxisme és molt freqüent en els nens (bruxisme infantil), sense que arribi a ser una patologia, sinó simplement una forma natural de desenvolupament de la dentició, un estímul muscular i ossi, desapareixent durant la pubertat.

No obstant això, hi ha vegades que persisteix d'adult, i és quan pot provocar problemes seriosos, depenent de la freqüència i intensitat.

Físicament, causa un desgast característic en les peces dentals. També pot debilitar i inflamar les genives fins a perdre fermesa per subjectar les dents. I a nivell d'articulació i musculatura, pot arribar a provocar mal de cap, orella, coll, problemes per obrir la boca i amb el pas el temps, fins i tot dificultar la masticació i la parla.

Com sapiguer si tinc bruxisme…

Sovint, el pacient desconeix que pateix bruxisme i normalment ho descobreix en una examen dental rutinari o perquè algú del seu entorn es percata el soroll a el cruixir les dents.

Per això, és molt important fer-se revisions periòdiques, ja que una detecció prematura, pot evitar totes aquestes dolències.

A BLANCDENTAL, durant els reconeixements, controlem l'evolució de les teves dents i cavitat bucal, i a el menor símptoma, reaccionem i t'aconsellem per seguir les pautes o cures necessàries, corregint el problema el més aviat possible.

Com que el bruxisme és inconscient i especialment nocturn, l'única forma de diagnosticar-és durant el son, bé mitjançant la visualització de l'hàbit, o mesurant l'activitat dels músculs mastegadors per mitjà d'una electromiografia.

Tractament

Per tractar el problema, primer cal saber què ho està originant. La majoria de les vegades són estats nerviosos, encara que també pot haver-hi un desajust entre les peces dentals, en aquest últim cas, amb pràctiques odontològiques es poden corregir els errors, per exemple, traient els punts alts de les dents per aparellar. Una mossegada dispareja, on les dents no encaixen, també pot corregir-se amb noves restauracions, corones o ortodòncia.

A BLANCDENTAL estudiem la millor opció per a cada client.

Un tractament habitual per al bruxisme, és dormir amb una FÈRULA DE DESCÀRREGA, elaborada a mesura per un dentista professional, perquè s'ajusti perfectament a la boca, protegint les dents superiors, i evitant el frec amb els inferiors. 

Tot i que cal tenir en compte, que això no soluciona el problema, només alleuja la pressió i evita el desgast de les peces.

El millor, és buscar la manera de relaxar-se, ja que l'estrès sol ser la causa principal de l'bruxisme; qualsevol cosa que el redueixi pot ser una opció, evadir-se de la rutina, practicant algun hobby, com escoltar música, pintar, llegir, caminar ... També ajuda aplicar una tovallola humida i calenta sobre la cara per alleujar el dolor muscular per la pressió dels dents. 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *