Practicar esport és un hàbit sempre relacionat amb una millor qualitat de vida, amb hàbits més saludables i, en conseqüència, amb no sols una millor salut general, sinó també amb una millor salut bucal.
No obstant això, el nostre cos no sempre està preparat per a oferir-nos els seus millors resultats, perquè pot veure’s afectat per diverses causes poc conegudes però que hem de tenir realment en compte.
I una d’elles és la salut de les nostres genives.
Recentment, la societat espanyola de periodoncia (SÀPIGA), ha demostrat en un informe científic la relació que existeix entre les malalties de genives, com la periodontitis i la gingivitis, i un menor rendiment esportiu.
A nivell general, les malalties periodontals produeixen un procés inflamatori en els teixits bucals que indueixen també una inflamació sistèmica afectant així la salut global del nostre organisme.
Quan, per exemple, observem que les nostres genives estan inflamades i fins i tot a vegades sagnen, en molts casos es deu al fet que existeix una infecció gingival.
Aquesta infecció i la seva inflamació, pot fer-se extensiva a la resta del nostre cos.
D’entre les malalties relacionades amb aquest procés trobem les malalties cardiovasculars (incloent l’infart de miocardi); la diabetis; unes certes infeccions respiratòries com la pneumònia o el EPOC; i fins i tot problemes durant la gestació d’un embaràs que puguin derivar en un part prematur.
Però quan a més som esportistes hem de saber que les inflamacions derivades dels problemes gingivals produeixen:
- Un major risc d’aparició de contractures musculars
- Fatiga muscular precoç
- Recuperacions més llargues de les lesions musculars
Al mateix temps, aquestes afeccions produeixen simptomatologia en forma de molèsties o dolors davant la qual cosa seria interessant preguntar-nos el següent:
Serà igual el meu rendiment esportiu si pateixo algun tipus de dolor?
Afecta la meva sensació de benestar corporal a les meves marques?
Recentment, SÀPIGA i la Fundació del FC Barcelona han realitzat per als seus esportistes una xerrada en la Masia on abordaven aquests temes i on es va veure com la salut bucodental estava estretament lligada al seu rendiment esportiu.
“La disminució del rendiment esportiu provocat per problemes bucodentals es deriva, fonamentalment, de la presència de dolor, pitjor qualitat de vida, menor benestar i l’existència d’inflamació sistèmica”, assenyala el president de SEPA.
També és important destacar que uns certs hàbits relacionats amb l’esport intervenen com a factors de risc en la nostra salut bucal general, entre ells:
- El consum de grans quantitats de carbohidrats
- Begudes energètiques excessivament acidificades o ensucrades.
- Entrenaments intensius que provoquen canvis en els mecanismes immunològics que redueixen la producció salival i que deriven en problemes com la boca seca, que facilita l’aparició precoç de càries.
- La tensió muscular que acompanya la pràctica d’esport fa que el bruxisme sigui un problema habitual entre els esportistes.
Revisions preventives i cures orals
Si vols tenir o recuperar la teva salut bucodental i si, a més ets esportista i vols que la teva boca sigui la teva aliada en el teu rendiment esportiu l’única cosa que has de fer és realitzar-te revisions bucals orientades a la detecció precoç dels problemes bucals, portar una bona higiene oral a casa i realitzar-te, com a mínim anualment, una higiene bucodental en la teva clínica de confiança.
A més, si ets esportista, és important que tinguis un dentista de confiança que conegui bé quals són les particularitats de l’esport en concret que practiques i que et pugui orientar en les cures particulars que tu puguis necessitar.
En Blancdental, podem ajudar-te amb això i estarem encantats d’oferir-te la teva primera visita gratuïta amb revisió i diagnòstic gratuït, i sense cap mena de compromís.