Així afecta la pràctica del pàdel a la salut de les teves dents.

Així afecta la pràctica del pàdel a la salut de les teves dents.

A un dels nostres últims posts "Així afecta la salut de les teves genives a l'rendiment esportiu" et vam explicar en detall un aspecte clau molt poc conegut que pot impactar de ple en el teu rendiment esportiu.

A aquest article volem donar-te a conèixer com afecta el pàdel a la teva salut bucodental i què pots fer per mantenir l'articulació de la mandíbula i les dents més sanes i fortes mentres gaudeixes d'aquest esport.

Característiques del Pàdel que impacten en la salut oral

  • La potència de força que s'aplica: explosiva / Reactiva.
  • El tipus de velocitat: de reacció, d'acceleració i frenada.
  • El grau de Resistència muscular.

Aquestes característiques intervenen a cada un dels cops i salts, en tots els esprints i accions dirigides a arribar a una bola, no només més ràpid, sinó millor posicionat, per poder realitzar tècnicament el cop apropiat. En totes aquelles capacitats en què es vegi implicat el nostre sistema muscular i esquelètic, es veurà implicada tota la nostra cavitat oral i / o ATM (articulació temporomandibular).

Fractures dentals

Quan tot el nostre cos es prepara per produir un impacte amb nivells tan alts de força en tant poc temps, a la nostra articulació temporomandibular (ATM) es produeix una pressió d'alta intensitat que fa que les dents de la mandíbula pressionin fortament contra les del maxil·lar. És a dir, es genera un apretament dental de moltíssima intensitat. En aquests moments , és fonamental que cap de les nostres peces dentals es trobi afeblides per càries, erosions dentals, abrasions, (...) ja que podria produir-se una fissura o fins i tot una fractura dental. </ Strong> A la mateixa línia, encara que més greu, mentres exercim aquest tipus de pressió dental, s'ha demostrat que els jugadors que tenen moles de el judici incloses (que no han aconseguit sortir de l'os) tenen una probabilitat molt més alta de patir trencament mandibular.

Si vols evitar fractures dentals el millor és jugar fent servir protectors dentals. El dentista prendrà unes mesures exactes de la teva maxil·lar i confeccionarà un protector dental transparent i totalment adaptat a la teva articulació. Utilitzar protector dental, a més d'evitar trencaments dentals, facilitarà la relaxació de la teva musculatura, el que contribueix a reduir les lesions durant els partits.

 

 

Lesions a articulacions

Quan l'esportista pateix algun tipus de maloclusió o desordre en el ATM, o fins i tot si és bruxista, això li provoca unes adaptacions musculoesquelètiques que afecten la postura del cap sobre el coll i, per tant, a la postura en general i sobre tot a la marxa, podent reduir i condicionar el seu rendiment durant les jugades i augmentar el risc de lesions i retardar la curació en cas de lesió.

Al mateix temps, si seqüenciem d'una jugada en la qual el jugador va a colpejar una bola, normalment, primer augmentarà la velocitat d'acceleració per dirigir-se cap a la bola, després frenarà abruptament i tot seguit produirà un cop d'altíssima potència. Durant aquesta breu, però habitual seqüència de moviments durant un partit, el jugador exercirà una ràpida, intensa i curta pressió sobre la seva dentadura que en tots els casos provocarà un patiment dental, gingival i de l'ATM. A els casos que el jugador pateixi maloclusió aquest sofriment serà fins i tot més gran.

Si tens apinyament dental o qualsevol altre tipus de maloclusió, la forma de reduir les lesions articulatòries és resolent mitjançant un tractament d'ortodòncia invisible , que ademés de passar desapercebut, actualment és ràpid, indolor i còmode.

 

L'ortodòncia fixa i els accidents esportius

Finalment, destacar que com es tracta d'un esport on intervenen elements auxiliars en moviment (pilota, pala), hem de tenir especial cura amb els cops que els jugadors puguin rebre per accident, en el cas, sobretot de portar ortodòncies fixes. A aquests casos, un cop a la zona bucal, podria causar el doble de danys dentaris, ossis i gingivals que en un jugador que no els porti. Nosaltres sempre els recomanem als nostres pacients esportistes que duguin a terme tractaments amb ortodòncia amb fèrules, que no només resultarien totalment innocus en cas d'accident, sinó que a més d'exercir de protectors bucals durant els apretamientos dentals. A més, es tracta de fèrules totalment transparents que passen desapercebudes, per la qual cosa és un tractament molt adaptat estèticament i còmode de portar.

 

Què més coses has de saber si ets esportista

Totes aquelles bacteris implicats en les inflamacions i / o infeccions de la cavitat oral poden originar o mantenir infeccions o inflamacions que el jugador de pàdel pugui patir en algun altre lloc del seu sistema musculo-esquelètic. Es genera una disseminació de bacteris patògens, toxines i complexos antigen / anticòs que facilitarà que pateixin més lesions musculars i tendinoses. Sabem que aquelles persones que tenen infeccions a les dents, quists granulomatosos i malalties periodontals pateixen moltes més lesions i contractures musculars.  Quan un esportista explica contínues lesions musculars el primer que cal descartar és una infecció bucal.

Recomanacions de l'odontòleg al jugador de pàdel

  • Realitzar-revisions dentals periòdiques  per descartar càries, desgast dentals prematurs, problemes periodontals i desordres de l'ATM, i detecció i / o control de moles de el judici incloses.
  • Portar una correcta higiene bucal, la qual cosa implica realitzar la tècnica de raspallat dental que recomani el dentista en cada cas i realitzar-se una higiene en clínica com a mínim un cop a l'any.
  • Si el dentista detecta maloclusió valorar dur a terme un tractament d'ortodòncia amb fèrules (Invisalign) per aconseguir una oclusió funcional.
  • Ús de protectors bucals dissenyats pel teu dentista . A farmàcies i botigues especialitzades per a l'esport hi protectors bucals prefabricats o termoformables però que en cap cas estaran adaptats a la mossegada i especificitats de la boca de la persona. Es recomana que ja des de nens, als jugadors se'ls s'acostumi a l'ús dels protectors bucals, com se'ls acostuma a l'ús de casc quan practiquen esports de motor. Els protectors alleujaran els efectes nocius de l'apretament dental durant les jugades i esmorteiran el cop en cas d'accident.

En Blancdental, Clínica dental oficial de l'Circuit Vis a Vis pàdel tour , som més especialistes en odontologia mínimament invasiva , pràctica fonamental en l'odontologia esportiva. T'oferim la teva primera visita gratuïta i sense compromís en què incloem:

– Revisió i estudi complet de la teva boca

– Radiovisiografia d'alta definició

– Diagnòstic i assessorament d'un equip multidisciplinari

Esperem que aquest article hagi estat d'ajuda per a tu. 

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *