Venç als mals hàbits

Venç als mals hàbits
Quan estem nerviosos o ansiosos, no és estrany tenir comportaments repetitius, sent mossegar-se les ungles un dels més comuns i que afecta, directament, la nostra salut dental.
 
Moltes persones tenen com a hàbit mossegar-se les ungles de manera habitual, sense ser conscients que aquest mal costum a més d’afectar les pròpies ungles i mans (deformacions de la cutícula, infeccions, berrugues i tot tipus d’alteracions relacionades amb la dermis), perjudica directament la salut bucodental.
 

Per què ho fem?

Si bé no hi ha raons clares del perquè ens mosseguem les ungles, una varietat de factors poden augmentar la probabilitat:

Genètica: Els nens els pares dels quals es mosseguen les ungles tenen més probabilitats de seguir el seu exemple, fins i tot si ells aturen el comportament abans que neixi el nen.

Ansietat: mossegar-se les ungles pot ser un signe d’ansietat o estrès. El comportament repetitiu sembla ajudar algunes persones a bregar amb emocions desafiadores.

Avorriment: els comportaments com mossegar-se les ungles i donar voltes als cabells són més comuns quan estàs avorrit, tens gana o necessites mantenir les mans ocupades.

Per a la majoria de les persones, mossegar-se les ungles és automàtic: ho fan sense pensar-hi

Què comporta aquest hàbit?

És molt important comprendre com el mossegar-se les ungles afecta les nostres dents. Aquestes són algunes de les formes en què, mossegar-se les ungles, pot afectar les nostres dents i la nostra salut dental:

Desgast i fissures dentals. Realitzar de forma reiterada la mateixa acció contra les dents, fa que les dents es vagin retallant, fissurant i desgastant amb el pas del temps.

Afavoreix l’aparició de càries. En estar de manera contínua amb les mans a la boca, es produeix una propagació de bacteris a la boca, infectant genives i dents.

Erosió i microtraumatismes de l’esmalt dental dels incisius centrals, superiors i inferiors.

Apinyament dental. A causa de la pressió que s’exerceix sobre la dentadura, pot provocar l’aparició de bruxisme ja que en cruixir o estrènyer les dents de forma involuntària i repetida, pot causar dolor facial, mals de cap, sensibilitat dental, genives retretes i pèrdua dental.

Lesions a les genives que poden provocar gingivitis i periodontitis. A les ungles acumulem una gran quantitat de bacteris. Quan ens les mosseguem, aquests microorganismes entren en contacte amb les nostres dents i genives, podent provocar diferents infeccions. És fàcil fer-se una petita ferida en mossegar-se les ungles i que aquesta s’infecti pel contacte bacterià. Aquesta pràctica és un factor molt important en el desenvolupament de gingivitis, i fins i tot de periodontitis.

Alteració de la mandíbula. La posició forçada de la mandíbula en mossegar i mastegar, ja que la posició que adopta per tallar les ungles no és natural i exerceix molta pressió, pot alterar l’articulació temporomandibular i ocasionar dolor.

Fractures i estelles a les peces de porcellana, en el cas de tenir corones dentals, restauracions o implants.


Si pateixes aquest mal hàbit i ja pateixes algun d’aquests símptomes, acudeix com més aviat millor a la nostra consulta, ja que aturarem el problema evitant danys més grans que en un futur puguin ser més complicats de pal·liar.

A més, com a especialistes, podem ajudar-te a detectar altres patologies associades.