Per què ho fem?
Si bé no hi ha raons clares del perquè ens mosseguem les ungles, una varietat de factors poden augmentar la probabilitat:
• Genètica: Els nens els pares dels quals es mosseguen les ungles tenen més probabilitats de seguir el seu exemple, fins i tot si ells aturen el comportament abans que neixi el nen.
• Ansietat: mossegar-se les ungles pot ser un signe d’ansietat o estrès. El comportament repetitiu sembla ajudar algunes persones a bregar amb emocions desafiadores.
• Avorriment: els comportaments com mossegar-se les ungles i donar voltes als cabells són més comuns quan estàs avorrit, tens gana o necessites mantenir les mans ocupades.
Per a la majoria de les persones, mossegar-se les ungles és automàtic: ho fan sense pensar-hi
Què comporta aquest hàbit?
És molt important comprendre com el mossegar-se les ungles afecta les nostres dents. Aquestes són algunes de les formes en què, mossegar-se les ungles, pot afectar les nostres dents i la nostra salut dental:
• Desgast i fissures dentals. Realitzar de forma reiterada la mateixa acció contra les dents, fa que les dents es vagin retallant, fissurant i desgastant amb el pas del temps.
• Afavoreix l’aparició de càries. En estar de manera contínua amb les mans a la boca, es produeix una propagació de bacteris a la boca, infectant genives i dents.
• Erosió i microtraumatismes de l’esmalt dental dels incisius centrals, superiors i inferiors.
• Apinyament dental. A causa de la pressió que s’exerceix sobre la dentadura, pot provocar l’aparició de bruxisme ja que en cruixir o estrènyer les dents de forma involuntària i repetida, pot causar dolor facial, mals de cap, sensibilitat dental, genives retretes i pèrdua dental.
• Lesions a les genives que poden provocar gingivitis i periodontitis. A les ungles acumulem una gran quantitat de bacteris. Quan ens les mosseguem, aquests microorganismes entren en contacte amb les nostres dents i genives, podent provocar diferents infeccions. És fàcil fer-se una petita ferida en mossegar-se les ungles i que aquesta s’infecti pel contacte bacterià. Aquesta pràctica és un factor molt important en el desenvolupament de gingivitis, i fins i tot de periodontitis.
• Alteració de la mandíbula. La posició forçada de la mandíbula en mossegar i mastegar, ja que la posició que adopta per tallar les ungles no és natural i exerceix molta pressió, pot alterar l’articulació temporomandibular i ocasionar dolor.
• Fractures i estelles a les peces de porcellana, en el cas de tenir corones dentals, restauracions o implants.
Si pateixes aquest mal hàbit i ja pateixes algun d’aquests símptomes, acudeix com més aviat millor a la nostra consulta, ja que aturarem el problema evitant danys més grans que en un futur puguin ser més complicats de pal·liar.
A més, com a especialistes, podem ajudar-te a detectar altres patologies associades.