Queixals del seny

Queixals del seny
Els queixals del judici creixen a la part posterior de les genives i són les últimes dents a sortir.
 
Generalment creixen a través de les genives durant els darrers anys de l’adolescència o principis dels vint. En aquest moment, les altres 28 dents permanents, normalment, són al seu lloc, per la qual cosa no sempre hi ha prou espai a la boca perquè els queixals del judici creixin correctament.
 
A causa de la manca d’espai, els queixals del judici de vegades poden sortir en angle o embussar-se i sortir només parcialment. Els queixals del judici que creixen així es coneixen com a impactats.
 
Quan hem d’anar al dentista?
 
Has de demanar una cita per veure el teu dentista si els teus queixals del seny et causen un dolor intens. El dentista revisarà les teves dents, en general et faran una radiografia de la boca per obtenir una visió més clara de la posició de les teves dents, i t’aconsellarà si cal extreure’ls.
 
Per què s’extreuen els queixals del judici?
 
En general, no cal extreure els queixals del judici si estan impactats però no causen cap problema. Això és perquè no hi ha un benefici comprovat de fer això i comporta el risc de complicacions.
Però, de vegades, els queixals del judici que s’han impactat o que no han travessat completament la superfície de la geniva poden causar problemes dentals i és recomanable la seva extracció. Els aliments i els bacteris poden quedar atrapats al voltant de la vora dels queixals del judici, cosa que provoca l’acumulació de placa, cosa que pot conduir a:

• càries dental

• malaltia de les genives (també anomenada gingivitis o malaltia periodontal)

• pericoronitis: quan la placa causa una infecció del teixit tou que envolta la dent

• cel·lulitis : una infecció bacteriana a la galta, la llengua o la gola

• abscés : una acumulació de pus als queixals del judici o al teixit circumdant com a resultat d’una infecció bacteriana

• quists i creixements benignes: en molt rares ocasions, un queixal del judici que no ha travessat la geniva desenvolupa un quist (una inflor plena de líquid)

 

Igual que amb qualsevol problema dental, és important visitar el seu dentista com més aviat millor, en lloc d’esperar la teva revisió dental regular.

Si pateixes algun d’aquests símptomes, acudeix com més aviat millor a la nostra consulta, resoldrem el seu problema evitant danys més grans que en un futur puguin ser més complicats de pal·liar.