Cura de les dents del nadó

Cura de les dents del nadó
Les dents de llet poden ser petites, però són importants. Actuen com a marcadors de posició per a les dents permanents. Sense una dentició de llet sana, el teu fill tindrà problemes per mastegar, somriure i parlar amb claredat. Per això és tan important tenir cura de les dents de llet i mantenir-les lliures de càries.
 
“Les dents de llet sanes donen lloc a dents permanents sans.”
 
 
Realment, la cura dental adequada, comença abans que aparegui la primera dent. Cada dia has de passar un drap humit i net, o un raspall de dents per a nadons, sobre les genives per eliminar qualsevol tipus de bacteri nociu.
 
Has de tenir en compte que fins i tot els nadons poden tenir càries dental.
 
Si poses un nadó a dormir amb un biberó, pots fer malbé les dents. El sucre del suc, la fórmula o la llet pot quedar sobre les dents del nadó durant hores i això pot destruir l’esmalt (la capa de la dent que la protegeix contra la càries). Això sol provocar “càries del biberó” o “càries rampant”. Quan això passa, les dents davanteres es decoloren i es piquen. Es poden formar càries i, en els casos greus, potser cal extreure la dent.
 
 
Què podem fer?
 
Quan comencin a sortir les dents, segueix aquests consells:
 

• Raspalla-li les dents amb un raspall de dents per a nadons. Fes servir aigua i una mica de pasta de dents i parla amb el dentista sobre el fluor. No et preocupis si no aconsegueixes raspallar-lo molt al principi. L’important és acostumar el teu nadó a raspallar-se les dents com a part de la rutina diària. Pots ajudar donant un bon exemple i deixant que et vegin raspallant-te les dents.

• Quan les dents del nadó es toquin entre si, podrà començar a utilitzar fil dental per passar-ho entre les dents adjacents. Pot ser que sigui més fàcil tant per a tu com per al teu fill fer servir escuradents o escuradents de fil dental en lloc del fil dental normal.

• Quan el nen tingui aproximadament 2 anys, comença a ensenyar-lo a escopir en raspallar-se les dents. No li donis aigua per esbandir-se i escopir perquè podria empassar-se la pasta de dents. Continua supervisant el procés fins que el teu fill pugui esbandir-se i escopir sense ajuda (sol passar al voltant dels 6 anys).

 

Recordeu que la millor manera d’ensenyar els nens a raspallar-se les dents és predicar amb l’exemple. Permetre que el teu fill t’observi raspallar les dents, li ensenya la importància d’una bona higiene bucal.

 
 
He de donar xumet al meu nadó?
 
Està bé donar-li un xumet al nadó, però evita fer-los servir després dels 12 mesos d’edat. Lús de xumets després d’això pot fomentar una mossegada oberta, que és quan les dents es mouen per fer espai per al xumet. També poden afectar el desenvolupament de la parla del vostre fill.
 
Evita que el teu fill parli o emeti sons amb un xumet o amb el polze a la boca, i no submergeixis els xumets en res dolç, com sucre o melmelada.
 
 
Quan te d’anar al dentista?
 
La cura bucal primerenca pot ajudar a prevenir les càries i altres problemes dentals en el futur. Es recomana la primera visita del teu nadó al dentista abans del seu primer aniversari o dins dels 6 mesos posteriors a l’aparició de la primera dent, el que passi primer. Quan han brotat les dents, és important que el teu fill rebi exàmens i neteges dentals dues vegades a l’any.
 
A Blancdental podem proporcionar al teu fill un examen complet: una avaluació del desenvolupament dental, la salut de les genives i el teixit bucal, i l’alineació de la mossegada. També us donarem consells sobre com raspallar correctament les dents del nadó i controlar els hàbits d’higiene bucal del vostre fill.